Cele i beneficjenci

Starość, niepełnosprawność i długotrwała choroba – to najczęstsze przyczyny utraty samodzielności i obniżenia komfortu życia. Pragniemy nieść pomoc wszystkim, którzy chcą odzyskać poczucie niezależności we własnym domu i znów czuć się pełnosprawnymi członkami społeczeństwa.

Naszymi beneficjentami są przede wszystkim osoby starsze, chore na Alzheimera, z zaburzeniami orientacji, samotne i niepełnosprawne, a także rodziny tych osób, które mają problemy z zapewnieniem skutecznej i ciągłej opieki swoim najbliższym.

Zdajemy sobie sprawę, że w obliczu utraty samodzielności naszych podopiecznych, często doraźna pomoc ze strony najbliższych to za mało. Dlatego organizujemy szerokie grupy wolontariatu, obejmujące zarówno bliższą, jak i dalszą rodzinę: dzieci, wnuki, rodzeństwo, kuzynostwo, jak i osoby z dalszego kręgu znajomych: sąsiadów, przyjaciół, opiekunów i niezależnych wolontariuszy. Pielęgnujemy więzi pomiędzy pokoleniami w rodzinie i w społeczeństwie.

Nie zgadzamy się z tezą, że zamknięte domy opieki to jedyny sposób na zapewnienie poczucia bezpieczeństwa osobom niesamodzielnym i ich najbliższym. Aktywnie poszukujemy metod, które pozwolą naszym podopiecznym cieszyć się życiem w ich własnym mieszkaniu – miejscu dobrze znanym i najbardziej przyjaznym, gdzie rehabilitacja osiąga najlepsze rezultaty.

Likwidujemy bariery

Wierzymy, że rozwój współczesnej technologii umożliwia pokonywanie barier, które dawniej decydowały o wykluczeniu z samodzielnego i aktywnego życia. Stale śledzimy najnowsze trendy w poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań ułatwiających naszym podopiecznym codzienne funkcjonowanie i zapewniających wytchnienie ich rodzinom.