Drugi Pomorski Piknik Seniora 14 czerwiec 2014 Gdańska Wrzeszcz

W niezwykle ciepłej atmosferze chociaż przy niesprzyjającej pogodzie 14.06.2014  odbył się kolejny już Piknik Seniora w Gdańsku Wrzeszczu przy ul. Grunwaldzkiej 5 ( siedziba dawnego Pałacu Ślubów ). Tegoroczny Piknik połączony był z Pomorskim Piknikiem Kresowym a temat przewodni to Międzynarodowy Dzień Praw Osób Starszych. Wiele mówiono  o godności i szacunku należnym ze względu na wiek oraz pomocy w sytuacjach kryzysowych. Moża było zasięgnąć informacji  czy zwrócić się o poradę z różnych dziedzin takich jak: prawo, psychologia, prawo konsumenckie, zdrowy styl życia, ekologia.
A poza tym.....liczne atrakcje: muzyka, wspólne śpiewanie, konkursy, pokazy filmów o tematyce kresowej i oczywiście doskonała  kresowa kuchnia (próbowałyśmy rzeczywiście  wyśmienita). Oczywiście nie zabrakło nas NIEZALEŻNYCH. Pozytywnie nastraja fakt, że chętnych do nauki pierwszej pomocy nie zabrakło. Zainteresowani byli seniorzy ale nie tylko. Młodsze pokolenie równie chętnie korzystało z tej możliwości. Nie próżnował Symulator Odruchów Senioralnych . Młodsi przy jego pomocy dowiadywali się czegoś na temat starszych. Starsi utwierdzali się w przekonaniu w jak dobrej są kondycji i że warto ja podtrzymywać.

Duże zainteresowanie wzbudziły urządzenia do teleopieki oraz nasz projekt " Przyjaźni Seniorom".

www.gdansk.pl/seniorzy,1398,31040.html