Konferencja - Możliwości rozwoju opieki nad osobami niesamodzielnymi z wykorzystaniem teleopieki.

Od początku istnienia Fundacja współpracuje z francuskim i szwedzkimi partnerami (EQUINOXE France oraz BlueLINEA), korzystając z ich ponad 30 letniego doświadczenia w stosowaniu systemów przywoławczych.

20 września 2012 roku, jeszcze jako Fundacja Equinoxe, zorganizowaliśmy z Prezydentem Miasta Sopotu konferencję „Możliwości rozwoju opieki nad osobami niesamodzielnymi z wykorzystaniem teleopieki”.

W trakcie konferencji projekt ustawy o pomocy osobom niesamodzielnym przybliżył Pan Mieczysław Augustyn – Senator RP, Przewodniczący Komisji Rodziny i Polityki Społecznej,  a instytucje teleopieki dla seniorów i ich bliskich zaprezentował  Pan Marek Wojda – Prezes  Fundacji NIEZALEŻNI. Ponadto Dyrektor Equinoxe Francja - Patrick Ryon, przedstawił swoje wieloletnie doświadczenia z funkcjonowania systemu teleopieki na terenie Francji.

W trakcie konferencji wręczono systemy przywoławcze dla seniorów z Sopotu, Gdańska, Pruszcza Gdańskiego, Kościerzyny, Chojnic. Stanowiło to element pilotażu teleopieki w tych miejscowościach.

>> Zobacz fotorelację z uroczystości