Pilotaż Teleopieki

W okresie od września 2012 do marca 2013 Fundacja Niezależni zrealizowała na terenie województwa pomorskiego i kujawsko-pomorskiego pilotażowy projekt Teleopieki.

Projektem były objęte następujące miejscowości:

• Sopot - 5 urządzeń
  • Gdańsk – 3 urządzenia
  • Pruszcz Gdański – 3 urządzenia
  • Kościerzyna – 3 urządzenia
  • Chojnice – 3 urządzenia
  • Bydgoszcz – 4 urządzenia
  • Piła – 3 urządzenia

Zadaniem projektu było informowanie władz samorządowych i instytucji opiekuńczych, że istnieją nowoczesne rozwiązania w opiece nad osobami starszymi, które mogą pomóc osobom samotnym w trudnej sytuacji materialnej, odzyskać poczucie bezpieczeństwa we własnym domu. Seniorzy z 7 miast – głównie podopieczni Miejskich Ośrodków Pomocy Społecznej oraz Miejskich Ośrodków Pomocy Rodzinie zostali wyposażeni w urządzenia do szybkiego powiadamiania w razie zagrożenia – upadku, nagłego pogorszenia stanu zdrowia lub problemów emocjonalnych. Przez 3 miesiące uczestnicy projektu mogli korzystać z urządzeń, dzielić się z nami uwagami, mówić o swoich potrzebach i wspólnie z nami, przekonywać lokalne władze, że Teleopieka powinna na stałe zagościć w państwowym systemie opieki społecznej.

W SOPOCIE SIĘ UDAŁO!!!

Pilotażowy projekt Teleopieki zyskał uznanie władz samorządowych Miasta Sopotu, co zaowocowało opracowaniem rocznego projektu Teleopieki dla 15 mieszkańców Sopotu. Z pozostałymi samorządami trwają rozmowy – trzymajcie kciuki!