Podsumowanie aktywności Fundacji za rok 2015

Za nami kolejny rok.
Poniżej krótki opis działań Fundacji NIEZALEŻNI.
Oczywiście cały rok każdego dnia 24h na dobę to czuwanie naszych teleopiekunów w Centrali Teleopieki.
Ich jakże ważna praca to element, który działa niezależnie od innych podejmowanych inicjatyw.

Przed nami kolejny rok. Wierzymy, ze równie twórczy i radosny.

01.01.2015 – Rozpoczął się kolejny rok teleopieki dla mieszkańców Sopotu.

20.01.2015 - W Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Sopocie, odbyło się spotkanie podsumowujące „sopocki” system teleopieki. W spotkaniu udział wzięli realizatorzy teleopieki, pracownicy socjalni, opiekunki środowiskowe oraz seniorzy, którzy korzystają z tej formy wsparcia.

24.01.2015 -  Zakończyliśmy razem z Małą Agencją Kulturalną, cykl spotkań "Poznaj Swojego Sąsiada" w pasażach TESCO.

13.06.2015 - Z okazji Światowego Dnia Praw Osób Starszych w Parku Nadmorskim im. Prezydenta Ronalda Reagana w Gdańsku odbył się III Pomorski Piknik Seniora. Organizatorem wydarzenia było Miasto Gdańsk i Fundacja Innowacji Wspierających Samodzielność NIEZALEŻNI. Współorganizatorami przedsięwzięcia była Fundacja 50 Aleja i Fundacja RC.

15.05 – 31.12.2015 - W drugiej połowie maja rozpoczęły się w Poznaniu pilotażowe działania związane z projektem ASYSTENT SENIORA. Projekt zakłada połączenie centrum teleopieki, opieki medycznej w ramach podstawowej opieki zdrowotnej i wsparcia wolontariuszy oraz pomocy sąsiedzkiej skierowanej do seniorów.

28.08.2015 - Kolejny  „Dzień Niszczenia Złych Wspomnień „organizowany przez Miasto Gdańsk oraz Fundację Sztuka Życia Niepokonani. Fundacja Niezależni zachęcała do skorzystania z symulatora odruchów senioralnych ( chętnych nie brakowało). Informowaliśmy również wszystkie zainteresowane osoby o zasadach działania teleopieki  i jej zaletach.

01.-31.10.2015 - W październiku Gdańsk należał DO SENIORÓW. Razem z partnerami przygotowaliśmy dla seniorów, mieszkańców Gdańska wydarzenia związane ze zdrowiem.

10.12.2015 - „Bądź dobrym sąsiadem – usługi sąsiedzkie w miejscu zamieszkania”.
Pod takim hasłem w Siedzibie Gdańskiego MOPR przy ul. Leczkowa 1 odbyło się podsumowanie Zadania Publicznego realizowanego przez Fundację Innowacji Wspierających Samodzielność NIEZALEŻNI na zlecenie Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Gdańsku.