Poznaj swojego sąsiada

Jak dobrze mieć sąsiada śpiewały kiedyś Alibabki, On wiosną się uśmiechnie, jesienią zagada, a zimą ci pomoże… Spotkania z cyklu "Poznaj swojego sąsiada” przekonują o tym jak ważna jest sąsiedzka pomoc i że wystarczy okazać odrobinę zaangażowania, aby pomóc uratować komuś życie.

Od marca 2013 Fundacja Niezależni organizuje cykl spotkań dla mieszkańców Sopotu, w trakcie których uczymy wrażliwości na osoby starsze, często niesamodzielne i samotne. Namawiamy do zainteresowania się sąsiadami oraz organizujemy tzw. komitety sąsiedzkie – grupy alarmowe, które mogą szybko i skutecznie zareagować w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia i zdrowia naszych podopiecznych. Nie jest ważna dyspozycyjność, członkowie komitetów sąsiedzkich nie biorą na siebie żadnej odpowiedzialności – po prostu gdy z ich sąsiadem dzieje się coś złego, zostają poproszeni przez teleopiekuna o sprawdzenie co się stało lub otwarcie drzwi profesjonalnym służbą ratunkowym.

Pamiętajmy! Każda kolejna osoba w komitecie sąsiedzkim zwiększa szanse na szybką reakcję.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy to właśnie w Twojej klatce lub bloku, nie mieszka przypadkiem starsza, samotna osoba pozbawiona opieki, a wstydzisz się zapukać do sąsiada – przyjdź na jedno ze spotkań informacyjnych i naucz się pomagać.