Trzeci Pomorski Piknik Seniora - 13.06.2015

13 czerwca 2015r. z okazji Światowego Dnia Praw Osób Starszych w Parku Nadmorskim im. Prezydenta Ronalda Reagana w Gdańsku odbył się III Pomorski Piknik Seniora. Organizatorem wydarzenia było Miasto Gdańsk i Fundacja Innowacji Wspierających Samodzielność NIEZALEŻNI. Współorganizatorami przedsięwzięcia była Fundacja 50 Aleja i Fundacja RC.

Celem projektu była edukacja obywatelska oraz podniesienie dostępności do informacji o prawach osób starszych, ze szczególnym uwzględnieniem praw do życia, samostanowienia, pomocy społecznej oraz ochrony zdrowia, a także integracja międzypokoleniowa, angażująca w równym stopniu seniorów, jak i ich rodziny.

Pogoda dopisała, frekwencja również - w Pikniku wzięły udział 24 Organizacje i Instytucje działające na rzecz Seniorów oraz ponad 800 osób odwiedzających.

Uczestnicy Pikniku prezentowali osiągnięcia podopiecznych, zrzeszonych w organizacjach, promowali swoją ofertę zajęć dla Seniorów oraz zapewnili odwiedzającym Park Reagana liczne atrakcje. Odbyły się m.in. zajęcia sportowe: Nordic Walking, Tai-Chi oraz gerontokinezyprofilaktyka i międzypokoleniowe warsztaty artystyczne: nauka tworzenia latawców oraz włóczkowych wazonów, warsztaty plastyczno-rękodzielnicze
z „wikliny papierowej”, szydełkowanie, nauka robienia bransoletek, kartek okolicznościowych i odlewów gipsowych, a także ozdobnych nakryć głowy.

Podczas Pikniku firmy medyczne: Synexus i Swissmed wykonywały bezpłatne badania profilaktyczne – m.in. pomiar cukru we krwi, pomiar ciśnienia z wydrukiem dla pacjentów, pomiar tkanki tłuszczowej.  Firmy udzielały również fachowych porad medycznych i pielęgnacyjnych.

W Namiocie Obywatelskim odbyły się wykłady edukacyjne. Przedstawiciele Komendy Miejskiej Policji oraz Fundacja na rzecz osób starszych i niepełnosprawnych „Warto wiedzieć” zaprezentowały prelekcję pt.: „Jak nie dać się oszukać metodą na wnuczka”. Fundacja RC przygotowała wykład „Wspólnie można więcej”, a Stowarzyszenie Iner Alia przybliżyło Seniorom temat „Odszkodowań po wypadkach komunikacyjnych”. Ponadto Narodowy Bank Polski Oddział w Gdańsku udzielał porad jak rozpoznać fałszywe banknoty i karty kredytowe, a Komenda Straży Miejskiej w Gdańsku informowała m.in. w temacie zachowania czystości na spacerach z psami, dostępu do torebek jednorazowych, natomiast Poszukiwawcze Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe prezentowało zasady pierwszej pomocy.

Centralnym punktem Pikniku była scena. Imprezę uświetniły artystyczne występy wielopokoleniowe, konkursy o prawach konsumenta i wiedzy o Gdańsku oraz loteria z cennymi nagrodami ufundowanymi przez Miasto Gdańsk oraz licznych sponsorów: Uniwersytet Gdański, ZTM, a także firmy: Ziaja Ltd., Trefl, Dr. Oetker, Oceanic oraz trójmiejskie Teatry i Filharmonię Bałtycką. Na scenie przepięknie zaprezentowało się Stowarzyszenie Przyjaciół Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II st. im F. Nowowiejskiego w Gdańsku – pokaz zespołu rytmicznego, występ perkusyjny oraz Big Band porwały publiczność do wspólnej zabawy. Swoje umiejętności wokalne udowodnili Seniorzy z Chóru Kameralnego Fundacji Forum oraz zjawiskowo wyglądające w strojach mieszczek gdańskich Seniorki z Klubu Seniora Motława. Do tańca zachęcały odwiedzających Piknik międzypokoleniowe zespoły z Pałacu Młodzieży w Gdańsku, Centrum Caritas na Dolnej oraz Gdańska Akademia Seniora z Fundacji Forum.

Dziękujemy Miastu Gdańsk za zaufanie i pomoc w organizacji projektu, Fundacji 50 Aleja za współorganizację i zaangażowanie, Fundacji RC za czynny udział w wydarzeniu. Dziękujemy z całego serca sponsorom, dzięki którym nasza piknikowa loteria przyniosła uśmiech tak wielu osobom. Szczególne podziękowania składamy wszystkim odwiedzającym Piknik - babciom, dziadkom, rodzicom, wnukom. Dziękujemy za wspólną zabawę i zapraszamy za rok!