Wyróżnienie dla Fundacji - Nagroda Bursztynowego Mieczyka 11 grudzień 2014 roku.

Z wielką przyjemnościa informujemy o wyróżnieniu jakie otrzymała nasza Fundacja. To radosne wydarzenie motywuje cały zespół do jeszcze lepszej pracy ale też wzmacnia w nas przekonanie, że droga którą podążamy jest tą właściwą.

Nagroda Bursztynowego Mieczyka, honorująca organizacje pozarządowe działające na Pomorzu, przyznawana jest już od 19 lat. Inicjatorem powstania oraz jej fundatorem był zmarły tragicznie 10 kwietnia 2010 roku Maciej Płażyński. Od tego też roku nagroda nosi jego imię. Nagroda Bursztynowego Mieczyka była pierwszym tego typu przedsięwzięciem w skali kraju i nadal stanowi unikalny przykład uznania dla działań organizacji pozarządowych. Jest ona ważnym elementem promującym najlepsze praktyki działania organizacji obywatelskich oraz przykłady dobrej współpracy pomiędzy organizacjami pozarządowymi a administracją publiczną. Jest to jednocześnie forma publicznego podziękowania  „ludziom dobrej woli" za ich trud na rzecz regionu.

Co roku Kapituła Nagrody Bursztynowego Mieczyka nagradza od 3 do 5 najlepszych organizacji z województwa pomorskiego. Oprócz symbolicznego Bursztynowego Mieczyka nagrodzona organizacja otrzymuje również nagrodę pieniężną.  Poza głównymi nagrodami przyznawane są również wyróżnienia, nagrody specjalne oraz listy gratulacyjne.

Przyznając nagrody i wyróżnienia kapituła bierze pod uwagę, m.in.:
- wszelką pomysłowość i innowacyjność nowych rozwiązań,

- włączanie oraz integrowanie w działania wolontariuszy i społeczności lokalne,

- współpracę również z innymi partnerami, zwłaszcza z sektora publicznego,

- działalność organizacji na rzecz budowania społeczeństwa obywatelskiego,

- działalność organizacji na rzecz edukacji ekologicznej i ochrony środowiska.