XIII Sopocki Festyn Organizacji Pozarządowych

W dniu 12 września 2015 roku, w godzinach 11:30-15:00, odwiedzający Skwer Kuracyjny Sopockiego Molo będą mogli aktywnie zapoznać się z ofertą wystawców corocznego święta sektora pozarządowego.

„W tym roku spodziewamy się udziału blisko 60 podmiotów, tworzących na Skwerze Kuracyjnym Sopockiego Molo aktywną przestrzeń promowania działalności przynoszącej społeczny pożytek, inspirującą do podejmowania aktywności obywatelskiej” – mówi Piotr Harhaj, Prezes Stowarzyszenia Na Drodze Ekspresji, organizator wydarzenia.

Wśród wystawców znajdują się organizacje pozarządowe, jak również instytucje publiczne działające, m.in. w sferach: zdrowia, społecznej, ekologii i ochrony środowiska, edukacji, sportu oraz kultury. Swoje działania kierują do rodzin, dzieci i młodzieży, seniorów oraz osób z różnego rodzaju niepełnosprawnościami. Od wielu lat w wydarzeniu bierze udział Policja, Straż Miejska oraz Straż Pożarna gwarantując, w szczególności najmłodszym uczestnikom Festynu, niezapomniane atrakcje.

Festyn to możliwość bezpośredniego kontaktu wystawców z sopocianami i kuracjuszami, wymiany informacji, dzielenia się doświadczeniami i nawiązywania współpracy. Tym samym stanowi zarówno zaproszenie do współpracy dla poszukujących wsparcia, jak również dla poszukujących możliwości zaangażowania społecznego. To jesienne spotkanie odpowiada również na potrzebę integracji i prezentacji potencjału organizacji pozarządowych.

W programie:
11.30 PARADA POZARZĄDOWA / zbiórka przy Kościele p.w. św. Jerzego w Sopocie
Przemarsz w towarzystwie Grupy Rodrigez i Przyjaciele ulicą Bohaterów Monte Cassino do Skweru Kuracyjnego Sopockiego Molo

12.00 UROCZYSTE ROZPOCZĘCIE FESTYNU I WRĘCZENIE NAGRODY „SOPOCKIE SERCE” / Muszla Koncertowa Sopockiego Molo
Wręczenie Nagrody Prezydenta Miasta Sopotu „Sopockie Serce” dla organizacji pozarządowej za znaczące osiągnięcia na rzecz miasta i jego mieszkańców

12.00 – 15.00 TARGI ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH TOP 2015 / Skwer Kuracyjny Sopockiego Molo
Aktywna prezentacja działalności społecznie pożytecznej, m.in. poprzez: quizy, gry i zabawy edukacyjne, przyrodnicze i sportowe, edukacja w zakresie opieki nad zwierzętami, adopcje zwierząt, konsultacje w zakresie zdrowia, akcja poboru krwi, rejestracja potencjalnych dawców szpiku, badania: ciśnienia, poziomu cukru, tlenku węgla w wydychanym powietrzu, porady diagnostyczne, masaże, nauka pierwszej pomocy, pokazy ratownictwa medycznego, pokazy sopockich sportowców (m.in. lekkoatletyczne, aerobik, fitness), wystawa samochodów sportowych, warsztaty muzyczne, breakdance, manualne, wystawy prac, pokazy taneczne i wokalne

12.30 – 15.00 KONCERTY I WYSTĘPY ARTYSTYCZNE / Muszla Koncertowa Sopockiego Molo,
podopieczni organizacji pozarządowych i instytucji w odsłonie artystycznej oraz Gość Specjalny od godz. 14.30:
Robert Kanaan i Katarzyna Chudzik - koncert promujący płytę „Continuum”